Valjasta käyttöön vahvuuksien voima! Ota käyttöön henkilöstösi laaja-alainen vahvuuspotentiaali, ja johda innostusta, kukoistusta ja hyvinvointia!
VOIMAKEHÄ®-LISENSSIVALMENNUS JOHTAJILLE JA HENKILÖSTÖN KEHITTÄJILLE
Vahvuuksissa on voimaa!
Tutkimukset osoittavat, että vahvuuksilla on valtava voima yksilöiden hyvinvoinnille eri elämänalueilla. Vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen on yhteydessä mm. optimismiin, toiveikkuuteen, resilienssiin eli muutosjoustavuuteen sekä itseluottamukseen (psykologinen pääoma); terveyteen, hyvinvointiin ja onnellisuuteen eri elämänalueilla; myönteisiin sosiaalisiin suhteisiin; sisäiseen motivaatioon, merkityksellisyyden kokemiseen; vähäisempään stressiin ja sairauspoissaoloihin, parempaan suoriutumiseen työssä ja opinnoissa, sekä työpaikoilla parempaan työn laatuun ja asiakastyytyväisyyteen. Työtiimeissä vahvuuslähtöinen työn organisointi puolestaan parantaa työn imua, sitoutumista ja tuottavuutta sekä lisää mm. asiakastyytyväisyyttä ja asiakasuskollisuutta. Sairaalaorganisaatiossa vahvuusperustaisella tiimien rakentamisella on voitu merkittävästi vähentää henkilöstön vaihtuvuutta ja moninkertaistaa potilastyytyväisyyttä (Cameron, 2012). Lisäksi vahvuuksien käyttöä tukemalla on onnistuttu vähentämään työssä poissaoloja ja lisäämään työn imua mm. sote-alalla, jossa työkuorma tai emotionaalinen kuormitus ovat korkeita (van Woerkom, Bakker, & Nishii, 2016). Erilaisten vahvuuksien ymmärtäminen ja arvostaminen ovat myös yhteistyön ja hyvän ilmapiirin lähtökohtia. Henkilöstön yhteistyöllä, keskinäisellä kohtaamisen tavalla ja ilmapiirillä edelleen on merkitystä mm. potilaiden kokemaan hoidon laatuun ja henkilöstön kokemaan resurssien riittävyyteen (Cameron et al., 2011).
Vahvuuksien tunnistaminen, hyödyntäminen sekä vahvuuksille perustuvat tiimitoiminta ja johtaminen edellyttävät kuitenkin vahvuuksia koskevaa jäsennystä, käsitteitä ja toimintatapoja. On välttämätöntä määritellä ja ymmärtää, mitä vahvuudet ovat, miten niitä voidaan tunnistaa ja miten niitä on mahdollista hyödyntää ja kehittää. Laaja vahvuusnäkemys eli voimakehä nimensä mukaisesti laajentaa käsitystämme vahvuuksista ja tekee näkyväksi kuusi vahvuuden lajia: Luonteenvahvuudet; luontainen kyvykkyys; taidot ja osaaminen; kiinnostukset; arvot ja resurssit. Kun ihminen voi työssään ja urallaan hyödyntää vahvuuksia kaikista vahvuuden lajeista, toimii hän ”voimavyöhykkeellään”, joka on hyvinvoinnin ja toimintakyvyn optimaalinen vyöhyke (Mayerson, 2015; Niemiec, 2018).
Matching task assignments to people based on their top talents and character strengths puts them in a “power zone” – a position where their level of motivation and ability are high. (Mayerson, 2015)
Laaja vahvuusnäkemys eli voimakehä on teoria, ajattelutapa, ohjausnäkemys ja -konsepti, joka perustuu humanistiseen ja positiiviseen psykologiaan sekä sosio-konstruktivistiseen näkemykseen opetuksesta, ohjauksesta ja johtamisesta. Jokainen voimakehän vahvuuden laji perustuu tutkituille teorioille ja luokitteluille. Lisäksi voimakehää ja sen käyttöä tutkitaan parhaillaan kahdessa eri väitöstutkimuskokonaisuudessa (https://voimakeha.info/tutkimus-ja-kehittaumlminen.html )
Alustavat tutkimustulokset osoittavat, että työssäkäyville aikuisille toteutettu voimakehätyöskentelyyn perustuva ryhmävalmennus vahvisti positiivista psykologista pääomaa, työn imua ja itseohjautuvuutta Opiskelijoilla laajaan vahvuusnäkemykseen perustuva ohjaus vahvisti positiivista psykologista pääomaa, tuki käsitystä omista vahvuuksista sekä paransi opiskelijoiden kokemuksia ohjauksen laadusta (Katajisto, Hyvärinen & Uusiautti, 2021). Lisäksi opiskelijat kokivat opiskelumotivaationsa parantuneen sekä kuvasivat kasvun asenteen vahvistumista (Katajisto, Hyvärinen, & Uusiautti, 2023). Nämä tulokset ovat merkittäviä myös työelämän kannalta, joka edellyttää jatkuvaa oppimista, uudistumista ja muutoksessa toimimista. Laaja-alaisia vahvuuksia tunnistamalla voidaan toisin sanoen tukea yksilöiden ja organisaatioiden muutoskyvykkyyttä.
Sekä työn imu että psykologinen pääoma ovat merkittäviä ”myönteisiä muutosvoimia”, joiden avulla voimme yksilöinä ja yhteisöinä paremmin kohdata muutoksia, stressiä ja vastoinkäymisiä (esim. Wenström, 2020; Kaltiainen, 2018). Ennen kaikkia ne vahvistavat kykyä tarttua mahdollisuuksiin, innovoida, innostua ja onnistua opinnoissa ja työssä. Työn imulla ja psykologisella pääomalla on myös kestävän työuran kannalta merkittävä vaikutus: Ne tukevat yksilöiden myönteisiä urasiirtymiä (Järlström & Brandt, 2017) ja vähentävät todennäköisyyttä työkyvyttömyydelle ja ennenaikaiselle eläköitymiselle (Hakanen, Rouvinen & Ylhäinen, 2022). Tukemalla jokaisen henkilöstön jäsenen positiivista psykologista pääomaa sekä työn imua, tuemme samalla heidän työhyvinvointiaan, muutosvalmiuksia sekä oman työn ja itsensä johtamista ja kehittämistä.
Emme voi täsmällisesti tietää tai ennustaa tulevaisuuden osaamistarpeita. Sen sijaan voimme olla varmoja, että omat vahvuutensa tunnistava, ”oman juttunsa” löytänyt, innostunut ja hyvinvoiva ammattilainen haluaa ja jaksaa kehittää omaa osaamistaan ja omaa työtään muuttuvassa työelämässä. - Sanna Wenström
Voimakehätyöskentely on vuorovaikutteista toimintaa, vahvuuksien havainnointia arjessa
Voimakehätyöskentelyn tavoitteena on yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointi sekä hyvä elämä. Voimakehätyöskentely tekee näkyväksi, sanoittaa ja jäsentää jokaisen yksilön vahvuuspotentiaalia ja auttaa hyödyntämään vahvuuksia, kehittämään vahvuuksia sekä kehittymään vahvuuksilla. Voimakehätyöskentely on vuorovaikutteista toimintaa, vahvuuksien havainnointia arjessa, työyhteisössä ja tiimissä. Voimakehä tuo vahvuuslähtöiseen tiimitoimintaan, työyhteisöön ja johtamiseen läpileikkaavan viitekehyksen oman itsen, työn tekemisen ja työyhteisön tasolla sekä johtamisessa ja organisoinnissa. Tämä vahvistaa koko yhteisön kokonaisvaltaista työhyvinvointia, joka heijastuu organisaatiotasolla parempana tuloksellisuutena ja laatuna.
Lisäksi laaja vahvuusnäkemys ja VOIMAKEHÄ®-menetelmä tarjoavat läpileikkaavan toimintatavan omien vahvuuksien tunnistamiseen ja oman työn johtamiseen, itsensä kehittämiseen, työyhteisöjen ja tiimien yhteistyön ja hyvinvoinnin vahvistamiseen sekä laajemmin vahvuuslähtöiseen työn organisointiin ja ihmisten johtamiseen osana positiivista johtamista. Vahvuuksien laaja-alainen tunnistaminen ja huomioiminen ovat myös osa syvää diversiteettiä, inklusiivisuutta ja monimuotoisuutta, jossa jokaisen työyhteisön jäsenen potentiaali ja erilaisuus halutaan huomata, huomioida, ottaa käyttöön ja arvostaa. Vahvuuksien tunnistamisen ja arvostamisen kautta myös yhteistyö, vuorovaikutus ja ilmapiiri paranevat.
Voimakehä on käytössä kaikilla erilaisissa ohjauksen ja valmentamisen sekä positiivisen johtamisen toimintaympäristöissä. Tähän mennessä voimakehän käyttöön on kouluttautunut yli 1300 asiantuntijaa eri toimialoilta julkiselta ja yksityiseltä sektorilta mm. liiketoiminnan, koulutuksen, sosiaali- ja terveysalan sekä mm. kuntoutuksen, terapian, nuorisotyön ja te-palveluiden piiristä.
VOIMAKEHÄ®-konseptia ja -menetelmää voi hyödyntää henkilö, joka on suorittanut VOIMAKEHÄ®- lisenssivalmennuksen ja hankkinut soveltuvan käyttölisenssin. Kokemukseni pohjalta olen halunnut räätälöidä erityisen lisenssivalmennuksen johtamisen ja henkilöstön kehittämisen parissa toimiville. Tässä lisenssivalmennuksessa fokuksena on koko ajan työyhteisöjen ja johtamisen arki, mutta myös ja vahvuuksien johtamisen strateginen kehittäminen. Samalla käsitys omista vahvuuksista selkeytyy, mikä tukee omaa hyvinvointia ja positiivisena johtajana kehittymistä.
Valmennuksen laskennallinen laajuus on 5 op, ja halutessaan osallistujalla on mahdollisuus osoittaa osaamistaan ja suorittaa VOIMAKEHÄ® - Vahvuuksien johtamisen sertifikaatti.
Lisenssivalmennus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille työtehtävästä riippumatta, eikä edellytä ennakkotietoja. Ennen webinaareja osallistuja perehtyy ennakkomateriaalien avulla positiiviseen johtamiseen.
Tässä räätälöidyssä VOIMAKEHÄ® -lisenssivalmennuksessa perehdytään
positiivisen johtamisen lähtökohtiin ja PRIDE-teoriaan
vahvuuksien johtamiseen osana positiivista johtamista
laajaan vahvuusnäkemykseen ja voimakehän tausta-ajatteluun
kokonaisvaltainen ihmiskäsitys ja hyvinvointikäsitys
autenttisuus hyvinvoinnin lähteenä
teorioihin eri vahvuuksien lajien taustalla
vahvuuden lajien merkitykseen ja sovelluksiin positiivisessa johtamisessa ja työyhteisössä
erilaisiin vaihtoehtoisiin tapoihin vahvuuksien tunnistamiseen
työkalun ja ohjauskonseptin käytännön soveltamiseen oman työn näkökulmasta johtamisen eri osa-alueilla ja arjen tilanteissa, esim.
vahvuus-, kehitys-, ja onnistumiskeskustelut
myönteinen tavoitteenasettelu
työhyvinvoinnin tuki
tiimityöskentelyn ja yhteistyön kehittäminen
itsensä johtaminen
Orientaation jälkeen valmennuksessa käsitellään kukin kuudesta vahvuuden lajista yksi kerrallaan: tutustutaan kunkin vahvuuden lajin teoriataustaan, merkitykseen positiivisessa johtamisessa ja työyhteisössä sekä saadaan ideoita eri vahvuudenlajien käytännön hyödyntämiseen ja käsittelyyn omakohtaisesti kokeillen. Valmennus sisältää valmiita tai muokattavia työskentely- ja keskusteluesimerkkejä jokaiseen vahvuuden lajiin sekä voimakehän kokonaisuuteen.
Luonteenvahvuudet - kuka olet ihmisenä? Hyvän työyhteisön ja positiivisen organisaation rakennusainekset.
Arvot – mikä sinulle on tärkeää työssä ja elämässä? Merkityksellisyyden ja eettisyyden kompassi.
Luontainen kyvykkyys; temperamentti - mikä sinulle on luontaista? Yksilölliset lähtöasetukset vuorovaikutukseen ja stressinhallintaan
Taidot ja osaaminen - missä olet hyvä? Osaamisen jäsentäminen ja tunnistaminen; osaamisen kehittäminen vahvuuksien avulla
Kiinnostukset - mikä sinua innostaa? Kiinnostukset kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja motivaation lähteenä.
Resurssit ja voimavarat – mitkä ovat hyvinvointisi tukipylväät? Vahvuuksien käytön mahdollistajat; hyvinvoinnin yksilölliset edellytykset.
Vahvuuksien tuloksellinen johtaminen edellyttää käsitystä jokaisen työyhteisön jäsenen laaja-alaisista vahvuuksista
Vahvuuksien johtamisen lähtökohtana on ymmärrys vahvuuksien voimasta sekä ymmärrys vahvuuksien laaja-alaisuudesta. Käytännössä vahvuuksien johtaminen edellyttää, että jokaisella työyhteisön jäsenellä on kartoitettuna omat laaja-alaiset vahvuutensa eli oma voimakehä rakennettuna. Tämän jälkeen tietoa on mahdollista hyödyntää erilaisissa työuran vaiheissa ja johtamisen arjessa, kuten
Rekrytoinnissa, perehdyttämisessä, työn ja tehtävänkuvan muutoksissa
Vahvuuden lajien käsittely per tiimitapaaminen tai osana työnohjaus- tai coaching-prosessia
Toteutus
Lisenssivalmennus toteutetaan 4*3 tunnin webinaarina Zoom-yhteydellä. Webinaareja ei tallenneta. Valmennukseen sisältyy ennakko- ja välityöskentelyä, ja sille on tärkeä varata aikaa.
Valmennus toteutetaan neljänä iltapäivänä: ti 23.1., ti 30.1., ti 6.2. ja ke 14.2.2024 klo 13–16. Huomio! Viimeisen kerran päivämäärä on muuttunut alunperin ilmoitetusta tiistaista 13.2.!
Työskentelyssä hyödynnetään Vahvuuttamo Oy:n Howspace-oppimisympäristöä.
Kouluttaja
KT, FM, Sanna Wenström, VOIMAKEHÄ®-konseptin kehittäjä ja päävalmentaja Vahvuuttamo Oy.
Sanna Wenström on VOIMAKEHÄ®-konseptin ja -menetelmän toinen kehittäjä sekä päävalmentaja. Wenström on ammattipedagogi: hän toimii ammatillisena opettajankouluttajana sekä johtamisen ja hyvinvoinnin lehtorina korkeakoulussa. Työssään hän tutkii, kehittää ja valmentaa positiivisen johtamisen ja organisaation teemoja esihenkilöille ja johtajille yksityisellä ja julkisella sektorilla sekä oppilaitoksissa. Wenström on myös erityispedagogi, ja hänellä on yli 10 vuoden työkokemus opetus- ja ohjaustyöstä sekä uraohjauksesta. Wenström on kysytty puhuja seminaareihin ja tapahtumiin (mm. Pro Rexi 2021; Rekrytoija 2021; Varhaiskasvatuksen johtajuusfoorumi 2022). Wenström on väitellyt positiivisesta johtamisesta ja opetushenkilöstön työinnostuksesta vuonna 2020. Hän on kirjoittanut teemoista myös kaksi tietokirjaa, Positiivinen johtaminen. Johda paremmin opetus- ja kasvatusalalla (2020) sekä Kaikilla vahvuuksilla. Opas laajan vahvuusnäkemyksen käyttöön opetuksessa (2022) (www.ps-kustannus.fi/7116). Lisäksi hän on julkaissut useita vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleja. Palautetta Sannan koulutuksista:
Koulutus oli todella hyvin suunniteltu ja toteutettu. Huomaa että asialla on ammattipedagogit. Ennakkotehtävät auttoivat pääsemään oikeille jäljille ja niitä tietoja syvennettiin koulutuksessa. Oli ihanaa, että koulutuksessa käytiin läpi teoriaa ja sitä selkärankaa, jolle voimakehä pohjautuu. Nyt kun teoria on selkeänä mielessä, on voimakehää mahdollista myös soveltaa.
Oli todella arvokasta päästä juuri teidän kehittäjien koulutukseen ja saada kokea se välitön ja pursuava innostus aihetta kohtaan. - Se välittyi ja tarttui.
Kiitos innostavasta iltapvästä ja energiasta. Ihailen selkeää esitystapaasi ja osaat kyllä tiivistää paljon asiaa oleelliseen.
En ehkä voi kylliksi kiittää tämän koulutuksen antia. Tämä oli enemmän kuin osasin odottaa. Jotenkin tuntui, että tämä koulutus nivoi kaikki aikaisemmin käymäni koulutukset yhteen ja valaistuin luonteenvahvuuksien polullani. Puhuin myös kollegani kanssa tästä valaistumisesta ja hän oli samaa mieltä, että koulutuksen anti on ollut kattava ja lukuisat harjoitukset ovat olleet hyvin merkittäviä asioiden jäsennyksessä.
Tämä oli sisällöltään tämän opintovuoden yksi merkityksellisimmistä luennoista.
Hinta
Valmennuksen hinta on 800 € + alv 24 % / osallistuja, ja se laskutetaan yhdessä erässä ennen valmennuksen alkua. Valmennushinta sisältää 1. vuoden VOIMAKEHÄ®-HEIMO-käyttölisenssin organisaation sisäiseen käyttöön (arvo 350 €, jatkovuodet alehintaan 300 €/vuosi – tarjous ilman Skillhive-käyttöä)
Lisäksi koulutukseen osallistujien on mahdollista tilata VOIMAKEHÄ®-materiaalipaketti vahvuuksien johtamiseen erikoishintaan 300 € + alv 24 % (ovh. 353 €): Materiaalipakettiin sisältyvät
kirjat Kaikilla vahvuuksilla (ovh 39 €) sekä Positiivinen johtaminen (ovh 45 €)
VOIMAKEHÄ®-työkalu sisältäen 600 vahvuuskorttia, työskentelyalustan ja säilytyspussin (ovh. 169 €)
Peruutusehdot Viimeinen mahdollinen peruutuspäivä on 15.1.2024. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen tehdyistä peruutuksista laskutetaan koko koulutuksen hinta. Osallistujan voi kuluitta vaihtaa. Koulutuksen hinta laskutetaan myös, jos osallistuja jättää tulematta koulutukseen.